AD700 Escaldes Engordany
+376821273
info@gestoriagesta.com

CREACIÓ EMPRESES ANDORRA

GESTORIA GESTA ESPECIALISTES EN FINANCES, FISCALITAT I COMPTABILITAT INTERNACIONAL

Per què crear una empresa a Andorra

Els avantatges de crear una empresa a Andorra la converteixen en un dels llocs més atractius d’Europa i d’arreu del món:

  1. Màxim de 10% d’impost de societats sobre els beneficis
  2. 2% d’impost de societats a Andorra per a les empreses que desenvolupen activitats com:

– Gestió internacional d’intangibles (cànons)

Aquests models de l’impost de societats reduïts al 2% estan subjectes a uns requisits mínims.

III. Certs hòldings a Andorra estan exempts d’impostos de societats

  1. Andorra té l’impost al valor afegit (IVA) (a Andorra es denomina IGI) més baix d’Europa en el 4,5%
  2. Les taxes anuals corresponents a pagaments a la municipalitat, cambra de comerç, governamentals per mantenir la seva empresa normalment no superen els 800 euros per a empreses ordinàries
  3. Les cotitzacions socials per a les empreses estan al voltant del 15,5%

Tot seguit, us presentem el sistema fiscal d’Andorra i com el seu negoci o la planificació d’impostos personals a Andorra podrien encaixar i beneficiar. El principat ha passat per enormes canvis en els darrers 7 cinc anys; ha passat de considerar-se un «paradís fiscal» a ser un país amb una jurisdicció fiscal transparent, moderna amb baixa càrrega fiscal. Els canvis continuen i estan fent que Andorra es consideri una jurisdicció comparable amb Suïssa, Luxemburg i Xipre.

La compra d’una societat ja activa a Andorra pot ser una alternativa a la creació nova però no sempre és la millor opció com vam explicar aquí en detall. S’ha d’analitzar les seves prioritats i sobretot els riscos d’una compra d’una societat que porta ja molts anys constituïdes.

Altres avantatges per a la creació de societats a Andorra

A part dels nombrosos avantatges fiscals per a la creació d’empreses a Andorra, el país ofereix una sèrie de condicions molt avantatjoses pel que fa a costos relatius als negocis i a les infraestructures.

Costos laborals per treballar a Andorra

Els costos laborals en comparació amb Espanya o França són més baixos. El càrrec de la Seguretat Social per a empreses està en un 15,5%, mentre que el mateix càrrec excedeix el 30% a Espanya i França. Aquest fet facilita la contractació d’empleats i redueix el cost fix de qualsevol emprenedor que creï una empresa a Andorra.

Salaris a Andorra

El salari també ofereix xifres molt competitives. Des de 2017, el salari mitjà a Andorra se situa al voltant d’uns 2.040 € / mes i el salari mínim, a 952 € / mes. Les últimes dades extretes de l’INE, mostren com el salari mitjà a Espanya s’acosta a l’andorrà, tot i que si s’afegeix la diferència del cost laboral per la Seguretat Social, s’incrementa fins a un 15% més que Andorra. A França, el salari mitjà es va quedar en 2.957 € / mes en 2016. Si se li suma el 32% corresponent a la Seguretat Social, la xifra resultant és de 3.844 € / mes, mentre que a Andorra se situa en 2.346 € / mes , gairebé un 40% menys.

Els avantatges per a les empreses franceses són molt clares: l’estalvi fiscal sobre els beneficis és de més d’un 23% i l’estalvi en cost laboral, de més del 40%.

Infraestructures d’Andorra

A més dels nombrosos avantatges fiscals que presenta el Principat, el país ofereix una altra sèrie de beneficis que també resulten molt atractius per viure i crear empreses a Andorra.

El cost de lloguer d’immobles que poden servir com a oficina petita és molt econòmic en comparació amb països com França o Espanya. El valor se situa al voltant d’uns 500 € en un centre de negocis, un preu veritablement assumible per poder ubicar l’oficina del seu negoci a Andorra i treure el màxim profit de tots els avantatges que ofereix. Així mateix, les càrregues municipals del país només suposen menys de 850 € a l’any, per la qual cosa es facilita impulsar els beneficis de les empreses instal·lades al Principat.

Andorra presenta un sistema sanitari amb un equip mèdic altament qualificat i amb cobertura en altres països gràcies a acords extraterritorials. Així mateix, el seu sistema educatiu ofereix tres models diferents de gran qualitat i sense cost, així com altres opcions d’educació privada en Angles i ensenyament especialitzat en Hoteleria i la Universitat Andorrana o La Salle Universitat.

Les infraestructures a Andorra resulten francament envejables. Les vies de comunicació estan en ple procés de millora, al mateix temps que el país ofereix un 100% de cobertura de fibra òptica a tot el territori, mentre que la mitjana de cobertura a tota la UE és tan sols del 21%. Pot ser una destinació molt atractiva també per a empreses de e-commerce i vendes a distància des d’Andorra.