AD700 Escaldes Engordany
+376821273
info@gestoriagesta.com

CREACIÓ O COMPRA D’EMPRESES A ANDORRA

GESTORIA GESTA ESPECIALISTES EN FINANCES, FISCALITAT I COMPTABILITAT INTERNACIONAL

¿Crear o comprar una societat a Andorra?

L’interès d’empresaris europeus per establir-se a Andorra ha anat creixent amb el pas dels anys. Les raons no passen desapercebudes per a les empreses que busquen un marc legal i fiscal que els permet operar amb altres països de la Unió Europea i de la resta del món de manera clara, segura i a la vegada privilegiada. El Principat d’Andorra, des de fa anys, ha iniciat un procés intern per adequar-se a la normativa europea. 

Andorra permet l’intercanvi d’informació fiscal amb altres països Europeus o no oferint transparència i compromís amb les autoritats internacionals. A més, la creació o la compra d’empreses amb capital estranger ara és viable a Andorra i per això atrau definitivament a empresaris estrangers. sobretot Francesos i Espanyols.

Addicionalment, viure a Andorra pot tenir molts avantatges en l’àmbit personal i familiar. Entre moltes de les característiques del Principat hi ha la de posseir una magnifica naturalesa on tant a l’hivern com a l’estiu en podem gaudir, més de 300 dies de sol a l’any, paisatge alpí amb clima mediterrani (Únic al món), un bon sistema sanitari a més un ambient sa i tranquil. I per a les famílies tres sistemes d’ensenyament de qualitat gratuïts més l’escola Internacional amb Angles i desde fa un any una escola 100% anglesa immersiva en l’idioma Anglès.

En avaluar les possibilitats de traslladar-se a Andorra, és lògic preguntar-se: ¿Com obtenir la nacionalitat del país?, o ¿la Residencia? ¿És possible crear una societat a Andorra? ¿És viable recolzar-se en una empresa ja existent en qualitat de soci? Ara bé, en aquest moments, potser comprar totalment una societat a Andorra sigui la millor opció.

A continuació li donarem una visió general de les diferents possibilitats per obtenir una residència activa (per compte propi) i les implicacions legals i fiscals de cadascuna d’elles.

L’adquisició i compra d’una empresa a Andorra en funcionament. Com a ciutadà estranger, per obtenir la residència andorrana, ha de posseir més del 20% de l’empresa, a més de participar activament en l’activitat de l’empresa. En l’àmbit personal hi ha certs requisits que també ha de completar. Però, pel que fa a l’empresa, s’ha de seguir un estricte protocol que preveu, entre altres requisits, els següents:

Presentar un pla de negoci i previsió estimada de facturació.

Aprovar el procés de compliment amb els bancs locals (proporcionar declaracions d’impostos, origen dels fons, etc.)

Mínim dues visites durant el procés d’incorporació (notaria, presentació bancària)

Aquests són només alguns dels passos que cal complir. Ha de tenir en compte que el temps aproximat d’aquest procés és d’uns 3 mesos o potser més, depenent del cas, tipus de negoci i procedència de l’inversor. Hem de saber que si ens decidim per l’opció de crear una empresa nova, el temps d’espera serà molt més llarg. 

En comprar una societat a Andorra, es recomana fer una auditoria comptable de l’empresa per verificar si hi ha deutes al fisc, a creditors o una altra anormalitat que pugui entorpir el funcionament de l’empresa en el futur. També verificar l’origen del capital utilitzat si l’empresa té una antiguitat de més de 8 anys, etc. Tot això podria allargar la compra de l’empresa i lògicament, establir una empresa nova empresa a Andorra no requereix aquestes tasques de «due diligence».

Crear una empresa nova a Andorra.

La constitució d’una empresa a Andorra amb capital estranger requereix el mateix protocol explicat anteriorment:

Presentar un pla de negoci i previsió estimada de facturació.

Aprovar procés de compliment amb els bancs locals (proporcionar declaracions d’impostos, origen dels fons, etc.),

Mínim dues visites durant el procés de creació (notaria i presentació bancària)

Una de les parts que pot suposar un maldecap és la localització de l’espai per establir el domicili fiscal. 

A Andorra comencen a proliferar els Centres de Negocis i espais de CoWorking que ofereixen oficines amb tots els serveis necessaris per desenvolupar la seva activitat, almenys els primers anys, fins que la necessitat de créixer el porti a buscar un espai diferent. En ser un espai compartit amb altres professionals, fomenta les relacions comercials i personals entre els empresaris obrint un panorama interessant en la integració amb la cultura Andorrana.

A més, crear una societat a Andorra li permet accedir als avantatges de viure i operar des d’un dels llocs més privilegiats d’Europa. No només per les seves riqueses naturals i la seva alta qualitat de vida, sinó també pels beneficis fiscals que ofereix el país. Des de qualsevol punt de vista és favorable i molt rendible.

Participar en una empresa ja existent com accionista / soci.

La participació parcial en una empresa d’Andorra es pot combinar sense problemes amb una residència fiscal en el seu propi país. No obstant això, com la tributació es fa d’acord al país de residència, s’aplicaran els tipus corresponents al seu país de residència. Però, si la residència fiscal fora a Andorra, la situació canvia dràsticament ja que els dividends de l’empresa tributarien a 0%. Per a això podria demanar la residència per compte propi sempre que compleixi amb els requisits ja esmentats (participar amb més del 20% en l’empresa, i a més participar activament com a professional en l’administració de dita empresa). Definitivament, viure a Andorra fa que els avantatges es multipliquin. Per això, si s’inclina per l’opció de traslladar la seva residència a Andorra, el més recomanable per iniciar aquests tràmits és acudir a especialistes que l’assessorin de manera professional i bolquin tota la seva experiència perquè la inversió en una societat a Andorra es faci de manera satisfactòria i sense retards. Aquí entrem nosaltres GESTORIA GESTA.

Per invertir el seu capital a Andorra s’han de proporcionar un pla de negoci, els accionistes amb més del 10% de l’empresa han d’informar quina és la seva residència fiscal, s’han de presentar igualment documents de la policia / del Ministeri de Justícia del seu país d’origen amb els antecedents penals i, entre altres requisits, aprovar el compliment amb els bancs locals facilitant declaracions d’impostos, origen dels fons, etc.